Novel Meniti Impian karya Osman Ayob

RediksiaKamis, 8 Februari 2024 | 08:42 WIB
Novel Meniti Impian karya Osman Ayob
Novel Meniti Impian karya Osman Ayob

DIKSIA.COM - adalah salah satu bentuk karya sastra yang banyak digemari oleh para pembaca. bisa memberikan hiburan, pengetahuan, dan bagi pembacanya. Salah satu novel yang bisa memberikan adalah novel karya . Novel ini menceritakan tentang kegigihan Zahar, seorang remaja yang bercita-cita menjadi yang berjaya.

Novel adalah novel yang ditulis oleh , seorang pengarang yang berasal dari Yan, Kedah. Osman Ayob merupakan lulusan PhD dari International Management Development Institute, Indonesia Berkeley International University, California, Amerika Syarikat. Beliau yang mula menulis sejak tahun 1975 telah menghasilkan karya sastera genre novel dan cerpen serta telah menerima pelbagai anugerah kesusasteraaan.

Novel Meniti Impian merupakan novel yang diterbitkan pada tahun 2014 oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Novel ini merupakan novel komsas tingkatan 2, edisi negeri Selangor, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya, dan Negeri Sembilan. Novel ini juga telah diadaptasi menjadi drama televisyen yang disiarkan di TV3 pada tahun 2017.

Detail Novel Meniti Impian

Berikut ini adalah detail novel Meniti Impian yang perlu kamu ketahui:

  • Judul: Meniti Impian
  • Pengarang: Osman Ayob
  • Genre: Realisme
  • Bab: 15
  • Bahasa: Bahasa Melayu
  • Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka
  • Peringkat: Tingkatan 2

Sinopsis Novel Meniti Impian

Novel Meniti Impian berkisar tentang Zahar, seorang pelajar yang mempunyai cita-cita dan keazaman yang tinggi. Zahar berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke ITM tetapi impiannya musnah kerana Zahar jatuh sakit sewaktu peperiksaan SPM dan tidak berpeluang untuk menyambung pelajaran. Hal ini kerana dia perlu bertanggungjawab ke atas dua adiknya, Halim dan Zakri. Selepas kematian ayahnya, ibu Zahar, Mak Kiah telah menanggung keluarganya dengan menoreh getah, menganyam tikar mengkuang dan mengambil upah menjahit pakaian.